Jdi na obsah Jdi na menu

Lesní roh

Lesní roh-neboli horna , je aerofon, který patří do skupina dechových žesťových nástrojů. Skládá se z nátrubku, samostatného nástroje a korpusu ,který může být oddělitelný.Je opatřena minimálně třemi ventily (klapkami). Vyrábí se z mosazného plechu, nebo různých poměrů slitin mosazi a  mědi, někdy i stříbra a zlata. Předchůdce lesního rohu byl nástroj kuželovitého tvaru ze zvířecího rohu. Používal se k loveckým, pastýřským a vojenským účelům. Kulatý tvar získal lesní roh až v 16.století. Nedílnou součástí orchestru se stalo kvarteto lesních rohů na přelomu 17 a 18 století. Nejprve zněly pouze tóny alikvótní řady. To se změnilo přidáním ventilů v 1. polovině 19.století, díky kterým už mohly znít všechny chromatické mezitóny.

tvoření tónu

Nátrubek  se nasazuje do středu rtů, které tvoří pod nátrubkem malý otvor, kudy proudí do nátrubku a sále do celého nástroje vzduch z plic. Koutky úst jsou sevřeny pevně, ne však křečovitě.

ladění

lesní roh je ladění in F, zní tedy o kvartu výš než nástroje laděné in C. Při ladění orchestru, který ladí na komorní A, hraje lesní roh E. Nejvíce se setkáváme s laděním in E,ES,D a G.

rozsah

Co se týče rozsahu, tak lesní roh má největší rozsah z žesťových nástrojů. Běžně psaný tónový rozsah je od  F do c3. Záleží však na zdatnosti hráče.

typy lesních rohů

jednoduchý lesní roh - laděný in F. Vhodný pro výuku na základních umělěckých školách.                                                                dvojitý lesní roh - laděný in F/B .Jedná se o nejpoužívanější typ .Pomocí kvartové klapky jde snadno přelaďovat.                            trojitý lesní roh - díky přidání další palcové klapka lze na trojitý lesní roh zahrát veškerou hornovou literaturu. Ze všech typů lesních rohů je kvůli své váze a ceně nejméně rozšířený.